Telkiben készültek a tavaszi rajtra a játékvezetők

2023. január. 22., 17:34   |    

Telkiben készültek a tavaszi rajtra a játékvezetők

A tavaszi rajt előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők évindító edzőtáborozáson vettek részt Telkiben.

Az egész héten át tartó program első két napján a VAR került fókuszba, a férfi és női élvonalbeli játékvezetők, VAR-asszisztensek és operátorok hat foglalkozási helyen dolgoztak: tesztmeccsen gyakorolták a különböző mérkőzésszituációk gyors és pontos megoldását, az UEFA által összeállított szituációkat elemezték, valamint elméleti ismereteikről is számot adtak.

– Számtalan játékhelyzet került terítékre, jobbára olyan szabálytalanságok, amelyek után többször volt szükség beavatkozásra az elmúlt időszakban, ide tartoznak például a leshelyzetekkel kapcsolatos és a kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok – fogalmazott Hanacsek Attila az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke. – Az ősz folyamán előfordult néhány VAR-hiba a bajnoki mérkőzéseken, ezeket alaposan kielemeztük, és a gyakorlások során különös hangsúlyt helyeztünk az ilyen esetek helyes megítélésére, vagyis célirányosan azokat a szituációkat gyakoroltunk, amelyek korábban problémát okoztak a bajnokikon.


Hanacsek Attila hozzátette: a videóbíró-rendszer hazai bevezetése után többször problémát okozott, hogy egy-egy VAR-ítéletre hosszú perceket kellett várni a mérkőzéseken. Az utóbbi időszakban érezhetően gyorsult az ítélethozatal a VAR-vizsgálatok során, és a gyakorlások egyik célja, hogy még rövidebbé váljon a helyes ítélet meghozásához szükséges holt idő.

Az idei férfi világbajnokság változást hozott a félidei hosszabbításokat illetően, gyakoriak voltak az öt percnél hosszabb, esetenként tíz percig tartó félidei hosszabbítások. Ezzel kapcsolatban Hanacsek Attila elmondta: a labdarúgás szabálykönyvében nem történt olyan változás, amely indokolná az eddigi hazai gyakorlat megváltoztatását, ezért a tavaszi bajnoki mérkőzések félidei hosszabbításai sem lesznek hosszabbak, mint ősszel voltak.

Szerdától vasárnapig az élvonalbeli és másodosztályú játékvezetők, asszisztensek és ellenőrök részvételével folytatódott az edzőtábor. Az első napon a bajnokság során nyújtott teljesítmények értékelése szerepelt a programban, ezt követte az elméleti ismeretek felmérése, majd a fizikai felkészültségükről is számot adtak a játékvezetők.

Az edzőtábor zárásakor elhangzott: tavasszal rendkívül kiélezett csatákra van kilátás az élvonalban és a másodosztályban egyaránt, a cél, hogy a csapatok játékvezetői hibák nélkül döntsék el egymás közt a helyezések sorsát.


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS