Befejezte pályafutását a csúcstartó játékvezető

2018. június. 08., 18:09   |    

Befejezte pályafutását a csúcstartó játékvezető

Újpesten búcsúzott a magyar labdarúgás történetében a legtöbb első osztályú meccset vezető Szabó Zsolt.

A 46 éves játékvezetőnek az Újpest-Debrecen bronzcsata volt a 321. mérkőzése az első osztályban – így hagyott fel szenvedélyével pályafutásának 30. évében. A működést 17 esztendősen kezdte el 1989-ben Budapesten. Gyors léptekben haladva minden idők legfiatalabb játékvezetője lett az NB I-ben 1996-ban.

Ez megelőlegezett bizalom volt a Nagy Miklós által vezetett MLSZ JT elnökségétől, és úgy érzem, hogy megháláltam a bizalmat – mondta a búcsúzó játékvezető, akit Nagy Miklós nemcsak idehaza, hanem a nemzetközi pályákon is segített.

Miklós egy remek ember, nagyon sokat lehetett, és a mai napig lehet tanulni tőle, mindig hálás leszek a támogatásáért – tette hozzá.

Pályafutása során 1624 mérkőzésen működött, melyből 447 meccs az élvonalban (játékvezetőként, asszisztensként, alapvonali és tartalék játékvezetőként), 210 meccs a másodosztályban volt, és 153 pedig külföldön. Ő volt Európa legfiatalabb FIFA-játékvezetője 1999-ben. Nemzetközi szinten hazánkban ő az egyedüli, aki volt játékvezető, asszisztens, alapvonali játékvezető és tartalékbíró is. Minden korosztályos ifjúsági Európa-bajnokságon szerepet kapott, Dániában U17-es negyeddöntőben, Svájcban az U19-es Eb-elődöntőben bíráskodott. A játékvezetés jóvoltából 53 országban járhatott, képviselve Magyarországot.
Két MK-döntőn, egy-egy Szuperkupa- és Ligakupa-döntőn bíráskodott, és hat alkalommal vezetett a Magyarországon kiemelkedő presztízzsel bíró Újpest-Ferencváros mérkőzésen.

A 2014. szeptember 20-án rendezett Diósgyőr-Bp. Honvéd meccs volt pályafutásának 272. NB I-es mérkőzése, amellyel megdöntötte Bede Ferenc korábbi csúcsát, majd 2016-ban átlépte a bűvös 300-as határt.

Gyakorlatilag minden derbit megkaptam, lehetett ez Pesten, vagy keleten a DVSC-DTVK-Nyíregyháza háromszögben, de nyugaton is fújtam ZTE-Haladás meccset. Pontosan tudják az emberek milyen fontos mérkőzésekről van szó az adott régiókban – emlékezett vissza.

Több alkalommal az év játékvezetője volt különböző szavazásokon (2003, 2001/2002, 2009/2010), és 2017-ben a csapatvezetők többsége is rá szavazott, amikor a legjobb játékvezetőt kellett megnevezni.

Az utóbbi években profi játékvezetőként a pályán kívül sok oktatáson, továbbképzésen, alapfokú tanfolyamon tartott előadást, ahol igyekezett a páratlanul nagy tapasztalatát átadni a fiatalabb generációnak.

Fontos az, hogy az a temérdek tapasztalat, ami felhalmozódott bennem átadásra kerüljön a fiatalabb generációnak. Nagy élményként éltem meg azt is, amikor a szakmai továbbképzésen a légy zümmögését is lehetett az előadótermekben hallani, olyan figyelem kísérte az előadásaimat.

Az utóbbi években sportvezetői tapasztalatokat szerzett. Először elvégezte az MLSZ sportmenedzseri tanfolyamát, és ezen felül több nemzetközi torna szervezésében is kivette a részét (Puskás-Suzuki kupa, Ügyvéd-világbajnokság). Emellett átvette a Fővárosi Vízművek Sportkör vezetését, amely során élesben használhatja a megszerzett sportvezetői ismereteket.

Óriási szerencsének tartom, hogy ilyen magas szinten működhettem játékvezetőként. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar labdarúgásban, a magyar labdarúgásért dolgozhattam 3 évtizeden keresztül, és képviselhettem hazánkat a nagyvilágban. Köszönöm az MLSZ támogatását, a kollégák munkáját, és mindazokét, akik egy kicsit is hozzátettek ehhez a páratlan pályafutáshoz! – zárta szavait Szabó Zsolt.


Címkék:

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS