Alaposan felkészültek az idényre a játékvezetők

2022. július. 23., 09:06   |    

Alaposan felkészültek az idényre a játékvezetők

A 2022/2023-as bajnoki idény rajtja előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők Telkiben vettek részt a szokásos idény előtti edzőtáborozásukon. Péntektől vasárnapig az NB III-as keret tagjai vették át tőlük a stafétát az MLSZ edzőközpontjában.

A hét első felében, hétfőtől csütörtökig a nemzetközi kerettagok, a férfi és női élvonal, valamint a Merkantil Bank Liga játékvezetői edzőtáboroztak az MLSZ edzőközpontjában. A programban fizikai (interval teszt, rövid távú futás, az asszisztenseknek coda-teszt), elméleti tesztek és VAR-teszt is szerepelt, majd a résztvevők visszatekintettek az előző idény fontosabb eseményeire. Mindenki személyre szóló visszajelzést kapott a teljesítményéről, melyet az ellenőri jelentések alapján, egy komplex statisztikai rendszer segítségével végzett el a Játékvezetői Bizottság. Ezt követően a UEFA által rendelkezésre bocsátott videóanyagok közös elemzése következett, a fő témák között a játékosok védelme, az illegális karhasználat, a leshelyzetek, a nyilvánvaló gólhelyzetek és az ígéretes támadások elbírálása, a büntetőterületeken belüli szabálytalanságok és a kezezések megítélése szerepelt.

– Az ilyen elemzések, csoportos foglalkozások célja, hogy egységessé váljon a játékvezetői felfogás a nehezen megítélhető játékhelyzetekben, és a mérkőzéseken résztvevő hivatalos személyek azonosan értelmezzék a szabályokat. Külön felhívtuk a játékvezetők figyelmét, hogy a következő szezonban következetesen és szigorúan büntessék a hazai futballban is egyre gyakoribb rálépéses, taposásos szabálytalanságokat, valamint az illegális kar- és könyökhasználatot – mondta Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke.



A csütörtöki nap a VAR-felkészítés jegyében zajlott, a játékvezetők két csoportban, több mint százan vettek részt a telki centerpályán megrendezett szimulációs gyakorláson, amelyen az éles körülményekhez hasonló módon dolgoztak a játékvezetők, asszisztensek és a VAR-csapat tagjai.

– Az edzőtáborozás során végzett videóbírós foglalkozásokon elsősorban az elmúlt idény problémás játékhelyzeteit modelleztük, valamint azokat a szituációkat gyakorolták a résztvevők, amikor a játékvezetői és a VAR-csapatnak egyértelmű hibát kell közösen korrigálnia a pályán – fogalmazott Hanacsek Attila. – Az idény során hat olyan szituációnk volt, amelynél a VAR használata ellenére is téves játékvezetői döntés született, ezek jellemzően büntetőterületen belüli, kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok voltak. Igyekszünk tanulni a hibákból, és kiküszöbölni őket a jövőben. Összességében rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztünk az elmúlt évben a VAR használatáról, sikeresen adaptáltuk a rendszert, játékvezetői hibák száma közel hetven százalékkal csökkent, míg annál a négy játékhelyzetnél, amelyre alkalmazható a videóbíró, közel 85 százalékos a javulási arány, ezt VAR nélkül nem tudtuk volna elérni. A célunk az, hogy a jövőben további javulást érjünk el, és a lehetséges minimálisra szorítsuk a hibák számát.

Péntektől vasárnapig az NB III-as keret tagjai edzőtáboroznak Telkiben, és vesznek részt fizikai és elméleti teszteken, csoportos foglalkozásokon, a szabályváltozásokról tartott előadásokon.


Címkék:

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS