Továbbképzés a játékvezető-instruktoroknak

2006. november. 10., 11:14   |    

Továbbképzés a játékvezető-instruktoroknak

Az elmúlt hét közepén - november 7. és 9. között - Nyonba, az UEFA székházába hívták össze az európai szövetség tagállamaiból a játékvezetők oktatásáért felelős vezetőket. A Magyar Labdarúgó Szövetséget Ring János képviselte.

Az előadásokon a legtöbbször az 'egységesség' és a 'következetesség' szavak hangzottak el. E két szó minden témakörben felmerült, amikor a labdarúgás játékszabályainak értelmezéséhez adtak irányelveket a szakemberek. Az előadásokat neves korábbi játékvezetők tartották, akik jelenleg az UEFA Játékvezetői Bizottságának tagjai, vagy a játékvezetők oktatásával foglalkozó 'panel' munkájában vesznek részt.

Több érdekes témakörben láthattak prezentációkat a meghívottak. Sok szó esett a játékvezetők és asszisztensek együttműködéséről, s azon belül a segítők felelősségvállalásáról. Számos videóbejátszás foglalkozott az egyre jobban elterjedő durva játékmód (kéz, kar és könyök meg nem engedhető használata) visszaszorításával. Az előadók mutattak segítő kritériumokat a kezezés szándékosságának megállapításához is.

Három előadás is foglalkozott a Convention-nal. Ez a résztvevők számára azért is nagyon érdekes volt, mert megtudhatták, hogy a magyar szövetségen kívül melyik az a tíz ország, amely most, az első körben célozza meg az UEFA iránymutatásbeli és anyagi támogatását. Bemutatásra került egy részletes menetrend: az első csoport tagjai hogyan juthatnak el a 2007. júniusára tervezett aláírásig. A Convention oktatási részéről tartott előadás legfőbb tanulsága az volt, hogy Magyarországnak a központilag irányított, az egész országra egységesen érvényes oktatási tematikákban kell fejlődnie. Az egyik előadáson szó volt a játékvezetők értékelésének kritériumairól is.

A tanfolyam végeztével, a magyar résztvevő, Ring János elmondta: sok információ birtokába jutott és azon lesz, hogy a kurzuson hallott anyagból és a tapasztalatokból a lehető legtöbbet sikerüljön megvalósítani és továbbadni.

A továbbadás a november 12-ei megyei instruktorok továbbképzésén már meg is kezdődött.


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS