Példás egyben példátlanul ritka pályafutás fejeződik be

2016. december. 08., 14:09   |    

Példás egyben példátlanul ritka pályafutás fejeződik be

Elképesztően hosszú és sikeres pályafutás ér véget szombaton Mezőkövesden. Az OTP Bank Liga 19. fordulójában 15 óra 30 perctől rendezik a DVTK – Gyirmót összecsapást, amely egyben Kelemen Attila búcsúmérkőzése lesz.

Az egri illetőségű játékvezető-asszisztens januárban betölti 45. életévét, a korhatár pedig nem teszi lehetővé, hogy a továbbiakban NB-s mérkőzéseken működjön. 655 országos és 42 nemzetközi összecsapással a háta mögött akasztja szögre játékvezetői felszerelését.

Kelemen Attila 1990 júniusában szerezte meg a játékvezető vizsgát. Öt éven át járta a megye pályáit játékvezetőként, ezzel párhuzamosan pedig mint labdarúgó kapus szolgálta szeretett sportágát. Megyei II. osztályú kerettagsággal rendelkezett, amikor súlyos munkahelyi balesetet szenvedett, ez pedig nagyban meghatározta további pályafutását. A síp nagyobb szerepet kapott életében, mint a kapuskesztyű. Megyei I. osztályú debütálására nem volt lehetősége felkészülni. A Tarnalelesz csapata a Hatvani Lokomotív vendége volt, azonban Pest megyéből nem érkeztek meg a sípmesterek, így a lelesziek kapusának Kelemen Attilának – mint szükség játékvezetőnek – kellett dirigálni találkozót. Mondanunk sem kell, közmegelégedésre.

Hivatalosan 1996 januárjában lett megyei I. osztályú játékvezető. Pályafutása ezt követően óriási lendületet vett. Egy év múlva már NB III-as találkozókon fújta a sípot, 1999-ben pedig az országos asszisztensi keretben találta magát. 2000 május 27-én bemutatkozott az NB I-ben. Az Újpest – Vác összecsapáson Jenei Károly társaságában segítette Puhl Sándor munkáját. 2004-ben lett FIFA-asszisztens. A Kassai-Erős-Kelemen meghatározó team volt abban az időben. Összesen negyvenkettő nemzetközi mérkőzés fűződött Kelemen Attila nevéhez. Pályafutása egyik legemlékezetesebb mérkőzése a 2004-es EB-t megelőző Portugália – Anglia válogatott összecsapás volt.

A nemzetközi karrier befejezését követően is kirobbanthatatlan volt az NB-s asszisztensi keretből. 227 NB I-es, 227 (nem elírás) NB II-es és 53 NB I/B-s találkozón működött. Emellett 50-szer volt tartalék játékvezető a honi élvonalban, 53 országos Magyar Kupa-fellépés valamint 45 Ligakupa párharc során volt zászló a kezében. 2012-ben Magyar Kupa döntőn (Debrecen – MTK) lengetett, 2013-ban Szuperkupa-finálén (Győr – Debrecen) és Amatőr Kupa (korábban Szabadföld) döntőn is lengetett. Két alkalommal küldték Ligakupa döntőre, kétszer pedig a Fradi-Újpest derbin is tevékenykedett. Elsőként (többek között Farkas Ádám és Varga Gábor társaságában) volt szerencséje tesztelni hivatalos körülmények között a hat játékvezetős rendszert. A labdarúgástól nem szakad el véglegesen, hiszen 2010 nyarától tölti be az MLSZ Heves Megyei Igazgatóság JB elnöki tisztjét. Mandátuma 2020 júniusáig tart.

A búcsúmeccs érdekessége, hogy a játékvezetői team hat tagjából öten Heves megyeiek. A játékvezető Farkas Ádám, akinek munkáját Kelemen Attila mellett Varga Gábor segíti asszisztensként. Szert Balázs lesz a „táblás”, míg az alapvonalakon Ducsai József (első NB I-es mérkőzése lesz) és Solymosi Péter tevékenykedik.

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS