Női játékvezető férfi élvonalbeli bajnokin

2007. február. 18., 12:55   |    

Női játékvezető férfi élvonalbeli bajnokin

A Borsodi Liga első tavaszi fordulójában, szombaton Gaál Gyöngyi vezeti a Kaposvári Rákóczi - Dunakanyar Vác találkozót. Hazánkban ez az első eset arra, hogy egy élvonalbeli férfi bajnoki mérkőzésen hölgy bíráskodik.

Kaposvár után Portugália

Gaál Gyöngyi rutinos és elismert játékvezető. Már az édesapja is játékvezető volt, az indíttatást tehát otthon kapta. 1995-től vezet mérkőzéseket, 2002 óta FIFA-kerettag, vezetett már női UEFA Kupa-mérkőzéseket (a Bajnokok Ligája női megfelelője) - köztük elődöntőt is - bíráskodott a 2003-as női ifjúsági Eb-n, a 2005-ös angliai női Eb-n, valamint a 2006-os női U20-as világbajnokságon is. Már több hazai NB II-es mérkőzést vezetett - az ősszel négyet is - de azok kapcsán nem kapott akkora nyilvánosságot, mint most, hogy bemutatkozhat az élvonalban.

- Csak itthon számít újdonságnak, hogy női játékvezető bíráskodik férfi élvonalbeli mérkőzésen, hiszen Európa számos országában van erre példa - nyilatkozta honlapunknak Gaál Gyöngyi. - Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bemutatkozhatok a férfi élvonalban és bízom abban, hogy a Játékvezetői Bizottság is elégedett lesz a teljesítményemmel. Ugyanúgy készülök majd, mint az eddigi találkozóimra, hiszen a feladatom ugyanaz, mint eddig: a lehető legkevesebb hibával kell vezetnem a rám bízott találkozót.

A közgazdászi diplomával rendelkező, angolul és németül jól beszélő hölgyre az idén komoly nemzetközi feladatok is várnak. Március 2-án Portugáliába utazik, ahol a részt vesz a FIFA által szervezett, egy felkészítő edzőtáborozással egybekötött nemzetközi tornán, az Algarve Kupán. Szeptemberben Kínában rendezik meg a női világbajnokságot, amelynek játékvezetői keretét május közepén hirdetik ki - és Gaál Gyöngyinek jó esélye van arra, hogy ott legyen majd a tornán.

Már csak azért is, mert tizenkét másik hölgy társaságában tagja az UEFA 'Elite' keretének, azaz a női játékvezetők legjobb kategóriájának, amelynek tagjai közül - egy olasz játékvezetőnő társaságában - ő a legfiatalabb.


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS