Játékvezetőink újra Európa élmezőnyébe kerülhetnek

2006. szeptember. 14., 17:13   |    

Játékvezetőink újra Európa élmezőnyébe kerülhetnek

Az UEFA még márciusi, budapesti kongresszusán elfogadta a játékvezetői konvenció-programját, amely komoly támogatást nyújt a tagországok játékvezetői testületei számára.

Magyarország elsőként - és sikerrel - jelentkezett a programba. Az UEFA a konvenció-program keretében négy éven át ötszázezer svájci frankkal támogatja majd a magyar játékvezető-képzést.

Hatalmas segítséget kapunk

A magyar játékvezetés európai megítélésének tükrében - jelenleg sajnos csak a harmadik vonalba sorolnak minket - nagy szükség van arra a támogatásra, amely szakmailag és anyagilag egyaránt jelentős segítséget nyújthat abban, hogy újra a játékvezetés élvonalába kerüljünk.

- A programhoz való csatlakozás lehetőséget nyújt képzési rendszerünk jelentős strukturális átalakítására, és lehetőségünk nyílik arra is, hogy komolyabban támogassuk a megyei szövetségeket, játékvezetői bizottságokat - világított rá a programhoz való csatlakozás előnyeire Vágner László, a Játékvezetői Bizottság elnöke. - Ezeken kívül jobb edzéslehetőséghez, felszerelésekhez juthatunk, biztosíthatjuk a játékvezetők fizikai felkészítésének feltételeit, és komolyabb vizsgálatokat is végeztethetünk, amelyekből levonhatjuk majd a következtetéseket kollégáink egészségi állapotáról. Mindezek mellett lehetőségünk lesz a már fiatalon felfedezett tehetséges játékvezetők hazai és nemzetközi karrierjének elősegítésére is.

Komoly követelmények

Az UEFA ugyanakkor igen komoly követelményeket is támaszt a Játékvezetői Bizottsággal, és az egész magyar játékvezetői társadalommal szemben. Egyetlen feladat nem teljesítése is komoly szankciókkal, vagy akár kizárással is járhat. A Vágner László által vezetett testület azonban természetesen pontról-pontra elvégzi majd az európai szövetség által előírt munkát.

- Első lépésként kitöltjük és elküldjük az UEFA-nak azt a több mint harminc oldalas kérdőívet, amit kaptunk - folytatta Vágner László. - Felvázoljuk a következő négy évre tervezett játékvezetői stratégiánkat, fiataljaink képzésének tervét, leírjuk ennek anyagi és személyi vonzatait. Ennek érdekében a JB szeptember 21-én elfogadja a magyar játékvezetés Talent-programját, majd október 13-án tájékoztatjuk a megyei játékvezetői bizottságok elnökeit a rájuk váró feladatokról.

Szeptemberben Hódmezővásárhelyen és Veszprémben két oktatási centrum (90-90 hallgatóval) már az új program keretében kezdte meg működését. Az utánpótlás oktatásában Ring János vesz részt, a Talent-program amatőr részét Hartmann Lajos vezeti majd, az UEFA illetékeseivel pedig Piller Sándor tartja a kapcsolatot.



A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS