Döntőben a magyarok - legalább a játékvezetők

2008. augusztus. 21., 12:42   |    

Döntőben a magyarok - legalább a játékvezetők

Szombaton (Erős Gábor és Vámos Tibor asszisztálása mellett) Kassai Viktor vezeti az Argentína - Nigéria labdarúgó-döntőt a pekingi olimpián. 1994 óra (amikor Puhl Sándor dirigálta a Brazília - Olaszország finálét az USA-ban megrendezett világbajnokságon) ez a magyar játékvezetés legnagyobb nemzetközi sikere. És van okunk bízni további elismerésben is, hiszen az idén eddig két FIFA-rendezvényre került sor, és játékvezetőink mindkettőn képviseltették magukat, ráadásul kiemelten. Marseille-ben lebonyolított strandlabdarúgó-világbajnokságon Mészáros István három csoportmeccset, egy negyeddöntőt, majd a brazil-olasz döntőt vezette. Kassai Viktor a döntő előtt egy csoportmeccsen is bíráskodott az ötkarikás játékokon. Az idén még egy FIFA-esemény lesz, az októberi, brazíliai futsal vb - és jó esély van arra, hogy ott is lesz magyar játékvezető. Szőllősi György a Nemzeti Sport online kiadásában szólaltatta meg Kassai Viktort - az alábbiakban ezt az írást közöljük.

'Noha nyaralni nem sok ideje volt, aligha képzelhetett magának szebb nyarat napjaink első számú magyar futballbírója, a tatabányai illetőségű, de már Budapesten élő Kassai Viktor, aki a hajdan az NB III-ig jutó, ugyancsak labdarúgó-játékvezetéssel foglalkozó édesapja, Kassai István legszebb álmait váltja valóra: azok után, hogy az elmúlt idényben levezethette élete első két Bajnokok Ligája-mérkőzését, majd az Európa-bajnokságon tartalékbíróként számított rá az UEFA, meghívást kapott a pekingi olimpiára is, ahol immár vezetőbíróként is számít rá a FIFA.

Magyar kollégáival irányíthatta az Argentína–Ausztrália csoportmeccset, majd hosszú ideig alig hallhattunk róla. Igaz, közben sem volt munka nélkül, hiszen négy találkozón is közreműködött tartalék-játékvezetőként, és amikor a hazai futballdrukkerek már-már elfelejtették, hogy egy focibírónk is ott van az olimpián, szerda reggel látott világot a szenzációs bejelentés, a magyar bírói trió vezetheti a futballtorna döntőjét.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, Kassai Viktor szállította eddig a magyar sportkedvelőknek a legszebb olimpiai sikert, de hogy a legváratlanabbat, az biztos. 'Még véletlenül sem hasonlítanám össze a játékvezetők feladatát az olimpikonok sportteljesítményével – hárította el ezt a provokatív felvetést Kassai Viktor, aki a szálláshelyéül kijelölt pekingi hotelben nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

– Az olimpia hangulatából alig-alig jut el hozzánk valami, hiszen az olimpiai futballmeccsek többségét nem is a fővárosban rendezték, és mi sem az olimpiai faluban lakunk. A magyar érdekeltségű versenyekre sem tudtunk ellátogatni, hiszen a mi kötelességünk a FIFA által számunkra kijelölt feladatokat végrehajtani, edzéseken és megbeszéléseken résztvenni, azaz a futballtornára koncentrálni'.

A 33 esztendős Kassai Viktor, aki civilben idegenforgalmi referens, 15 esztendős korában édesapja példáját követve kezdte a bíráskodást. Az összeszokott hármas másik két tagja az Esztergomból származó 37 éves Erős Gábor vállalkozó, aki már kétszáznál is több alkalommal dolgozott együtt a vezetőbíróval illetve a 41 éves fővárosi iskolaigazgató, Vámos Tibor, aki több mint két éve tagja a játékvezetői triónak.

Arra a kérdésre, hogy ha választhatna, olimpiai döntőt vezetne, vagy öt évig folyamatosan a BL-ben tevékenykedne, Kassai Viktor így válaszolt: 'Jelenleg semmi okom nincs arra, hogy ne bízzak abban, hogy mindkettő megvalósulhat.'

A magyar bíró tagja annak a keretnek is, amelyből majd a 2010-es világbajnokság játékvezetői kerülnek ki, s ő maga is úgy érzi, ha kollégáival sikerül jól megoldaniuk a szombati feladatot, akkor nagy lépést tehetnek Dél-Afrika felé.

Fölvetettük azt is, vajon Kassai keres-e annyi pénzt az olimpián, mint egy magyar aranyérmes, ám kiderült, erről szó sincs: 'A töredékét sem, de természetesen ez a szempont a legkevésbé sem számít, amikor az ember ilyen mérkőzéseken bíráskodhat. Külön büszkeség számunkra, hogy szereplésünkkel a Palotai Károly, Puhl Sándor és Vágner László által fémjelzett magyar játékvezetés hírnevét öregbíthetjük. Ez az érzés és ez a szakmai presztízs megfizethetetlen...'


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS