Befejeződött a játékvezetők edzőtáborozása

2008. január. 28., 11:34   |    

Befejeződött a játékvezetők edzőtáborozása

Régen voltak olyan hosszú ideig együtt az országos játékvezetői keret tagjai a szezonra való felkészülés érdekében, mint az elmúlt héten. Az első két osztály vezető bírói öt napot, az asszisztensek, ellenőrök és megyei JB-elnökök pedig kettőt töltöttek a tatai edzőtáborban.

A tábort pénteken meglátogatták az élvonalbeli csapatok és néhány NB II-es együttes vezetői és edzői is. Eljött Tarsoly Csaba, az MHLL elnöke, a Tulajdonosi Tanács tagja és Temesvári Miklós, az MLSZ edzőbizottságának vezetője.

Harminchat edző is ellátogatott a táborba
A 36 szakvezető és az MLSZ JB elnökségének aktív részvételével lezajlott tanácskozást valamennyien igen hasznosnak ítélték meg. Az edzők munkáját segítette egy DVD bemutatása, amelyen elsősorban a kar-könyökhasználat, a büntetőterületen belüli mezhúzások és a hátulról való szerelések helyes játékvezetői megítélése került bemutatásra. Mindenki egyetértett abban, hogy a labdarúgók testi épségének védelme a játékvezetők alapvető kötelessége. Az ebédidő alatt lehetőség nyílt a játékvezetőkkel való közvetlen találkozásra is.

Nagy Sándor, az MLSZ orvosi bizottságának tagja a játékvezetők mentális felkészítésében nyújtott segítséget. A sajtóval való kapcsolatról Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke és a 'játékvezető-újságíró', Vámos Tamás tartott előadást.

A szombati és vasárnapi programban az asszisztensi munka került előtérbe.
Kovács István kiemelte az együttműködés fontosságát
Hamar László volt FIFA-asszisztens előadásában az állandó koncentráción és a kellő alázaton túl a FIFA azon szabályára hívta fel a figyelmet, amely rögzíti: ha az asszisztens nem tudja egyértelműen megítélni a leshelyzetet, engedje tovább a játékot.

Nagyon hasznos előadásokat tartott dr. Retteghy István, a fegyelmi bizottság elnöke és dr. Csorba Zsolt, a biztonsági bizottság elnökhelyettese. Kovács István, az MLSZ elnöki tanácsadója a tavasszal várható változásokról, a játékvezetők és csapatok együttműködésének fontosságáról beszélt.

Szombaton az MLSZ elnöke látogatta meg a tábort.
Kisteleki István átadta a FIFA-jelvényeket
Kisteleki István szót ejtett a játékvezetéssel kapcsolatos eredményekről és problémákról, majd átadta a FIFA-jelvényeket és ajándékot nyújtott át két, a nemzetközi kerettagságtól tavaly búcsúzó sportembernek, Bede Ferencnek és Kelemen Attilának. A szövetség irányítója ezután az UEFA-tól elnyert támogatás első lépéseként Divinyi Bélának, a Hajdú-Bihar megyei szövetség elnökének adott át egy projectort és egy DVD-felvevőt.

Természetesen nem maradhatott el a kötelező fizikai felmérés, amelyet a napi két edzés mellett is valamennyi egészséges NB I-es és NB II-es játékvezető könnyedén teljesített. A kiosztott polár órák első - nem várt -
A fizikai tesztek sem maradtak el
eredménye is megmutatkozott. Az egyik élvonalbeli játékvezető ugyanis a teszt előtt az új eszköz segítségével vette észre, hogy pulzusa nagyon magas. Rögtön kórházba ment, s kétnapos kezelés után tért vissza a táborba.

Az edzőtáborozás ideje alatt érkezett a hír, hogy a közeljövőben Kassai Viktor és Szabó Zsolt is UEFA-kupa mérkőzést vezet, és Vad István is nemzetközi tornán vesz részt. Feltörekvő futsal bírónk, Kovács Gábor vb-selejtezőre kapott jelölést.

A megyei JB-elnöki értekezleten a tavaszi munkához nyújtott segítséget az MLSZ JB,
Kezdődhet a tavaszi idény
Kormányos Gábor pedig az NB III-as versenybizottságok elvárásait fogalmazta meg.

A vasárnap délutáni táborzárás során Vágner László, az MLSZ JB elnöke reményét fejezte ki arra nézve, hogy a mostani feltöltődés után a látványos játékvezetői, asszisztensi tévedések – bár ezek sokszor nem kiküszöbölhetőek - a tavasz során még kevésbé kerülnek előtérbe.


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS